Verborgen verhalen ontdekken in het Rijksmuseum
In de Gouden Eeuw, die globaal samenvalt met de zeventiende eeuw, werden in Nederland maar liefst vijf miljoen schilderijen gemaakt. Een zeer rijke periode voor de kunst dus, waarin schilderijen dikwijls diepere lagen en betekenissen meekregen. In onze anderhalf uur durende tour door het Rijksmuseum ontdekken we een wondere wereld vol verborgen verhalen, motieven en symbolen. Als achtergrond leren we op een leuke manier iets over de geschiedenis van de kunst en van Amsterdam.
De belangrijkste Hollandse meester van de Gouden Eeuw is Rembrandt van Rijn. Vanzelfsprekend leren we hem goed kennen door naar zijn vroege en late werk te kijken. Wat maakt ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt eigenlijk zo bijzonder? Aan welke soort schilderijen verdiende hij in die tijd het best? We geven Rembrandt karakter door zijn opmerkelijke leven te beschouwen.
Bij de hoogtepunten van de zeventiende eeuw hoort onmiskenbaar ook Johannes Vermeer. Vrijwel iedereen vindt zijn schilderijen mooi, maar waarom eigenlijk? Met frisse interactie probeert de gids om de antwoorden uit de tourgroep te halen.